Förnya recept smidigt och res med medicin

Om du har hälsobesvär och återkommande eller regelbundna mediciner så kan det behövas lite förberedelser inför resan. Det gäller att ha koll på hur eventuella vårdmöjligheter och försäkringsskydd gäller på resan men även att vara förberedd med viktiga mediciner. På så sätt kan du slippa otrevliga situationer som att stå utan mediciner eller ekonomisk rädsla för att söka vård under resan.

Läkare som skriver ut ett recept till en patient online

Om du brukar förnya recept via fysiskt besök på vårdcentralen så önskar du kanske ett smidigare sätt som inte tar lika mycket tid. Samtidigt kan det vara svårt att få tid hos läkare och tiderna behöver ofta bokas i god tid innan receptet behövs. Genom att förnya recept digitalt besvarar du enkelt frågor i appen, som går till en läkare för medicinsk bedömning.

Förnya eller få nytt recept

Processen för att förnya recept går kortfattat till som beskrivet ovan, och sedan kan läkaren höra av sig till dig vid behov. Om recept förnyas kan du sedan hämta ut det på apoteket, och från början till slut är det här en snabb process. Det är dock inte bara förnyelse av recept som går att göra digitalt, då du även kan be om nya recept via appen.

Så sammanfattningsvis är några av de stora fördelarna att digitala recept görs:

  • Snabbt
  • Smidigt
  • Utan att du behöver lämna hemmet

Medicin och försäkringar på resan

Det finns olika regler för hur du får resa med mediciner till andra länder, så se till att kolla upp dessa i god tid innan resan så att du har allt som krävs. När du reser utomlands kan du behöva försäkringar om något skulle ske, det kan behövas både inom EU och utanför. Det finns ett visst skydd om du skulle bli sjuk och behöva sjukvård med EU-kortet i gällande länder, dock kan vissa länder ha egna regler som gör att EU-kortet inte alltid gäller så som man kanske tror. Därför är det bra att kolla upp om ytterligare försäkringar behövs inför resan. Om du reser inom EU, ska du komma ihåg att beställa hem EU-kortet om du inte redan har ett gällande hemma.