Var inte en dum turist

Att besöka en ny stad kan vara en spännande och givande upplevelse. Om du ska resa till en ny plats ska du bara komma ihåg att alla platser inte har samma bekvämligheter som din hemstad. Faktum är att vissa platser kan ha helt andra seder och lagar än vad du är van vid hemma. Detta gäller särskilt för dem som besöker främmande länder med helt andra förhållanden jämfört med det egna landets normer. Det är lätt för en besökande turist att bli en ”dum turist” när hen inte vet hur saker och ting fungerar i andra delar av världen. 

För att se till att du inte själv slutar som en av dessa turister finns här 3 sätt att slippa detta.

Gör alltid din research

Läs alltid på innan du åker någonstans! Ta reda på om landet har några särskilda lagar eller seder som skiljer sig från dina egna. I vissa länder är det till exempel helt normalt att ta en liten drink till lunchen medan andra länder rynkar på näsan åt att dricka alkohol under vissa tider på dagen.

”Härma”

Var medveten om var du befinner dig hela tiden och vad som händer runt omkring dig. Håll ett öga på vad som händer och hur locals beter sig. Är det helt tyst i tunnelbanan i Tokyo? Då är det så det fungerar där. Gör som andra. Hur beter sig folk på templet? Tar de av sig skorna? Sätter de på sig en huvudbonad? Gör samma sak!

Fråga!

Nu kommer ett exempel, i Stockholm finns det en oskriven regel att man ska stå till höger i rulltrappan. Varför? För att de som har bråttom ska kunna gå förbi! Det här är såklart inte en lag, utan mer som en inofficiell riktlinje, därför finns det inga skyltar om detta. Men om du hade frågat en Stockholmare vad man ska göra som nykomling hade detta säkerligen varit med på deras lista. Därför är det alltid bra att fråga locals vad man ska tänka på som turist. De har säkert sett turister som inte betett sig och vet hur respektlöst de blir. Så fråga aktivt, och tacka för svaren! De flesta vill inte utgå ifrån att alla inte kan bete sig, så de kommer inte säga till, därför ska du själv fråga. Det kommer dessutom vara ett bra tillfälle att lära känna andra människor när du reser.

Lycka till!