Hemester och kajakäventyr

Det är nog ingen som missat att vi lever i en pandemi just nu. Bortsett från vi i allt högre utsträckning jobbar hemifrån, så är det sällan som semestern sker utomlands. Hemestern är den nya semestern, men varför ska den vara sämre för det? Det finns mycket att göra inom Sverige och om det är något vi har gott om så är det vatten.

 

A,Young,Woman,In,Bright,Clothes,Floats,On,A,RedReserestriktioner gör det kanske svårt att åka utomlands, men i Sverige finns det gott om aktiviteter. Om det är något som bara har ökat i popularitet så är det vattenaktiviteter, såsom båtturer eller varför inte paddla havskajak. Denna vattenaktivitet är för såväl nybörjare som de lite mer erfarna och med tanke på att Sverige har näst intill 100 000 sjöar så är det bara fantasin som sätter gränser.

 

De kanske bästa ställena att paddla havskajak på i Sverige är Höga Kusten, Stockholms skärgård, Göteborgs skärgård och Östgöta skärgård. Beroende på var du paddlar så finns det olika svårighetsgrader och det tar olika lång tid. Det är därför viktigt med en bra packning som täcker ett par dagars behov, beroende på sträckan du vill paddla. 

Viktigt att tänka på vid köp av kajak

Beroende på sjö så kan det vara bra med olika typer av kajaker. Kanske bor du i nära anslutning till lugna vatten eller åar? Då kan du oftast välja en kortare kajak. Om du däremot planerar att paddla kajak på havet där man med största sannolikhet kan vara utsatt för starkare vind och högre vågor så bör en kajak vara minst 5,20 meter lång. Detta är för att de är mer stabila och har lättare för att hålla kursen. Kajaken ska även passa din kropp, då du kan tillbringa flertal timmar sittandes i den.

Efter köp av kajak

Det är kanske inte alla som har ytan att förvara sin kajak på. På vissa platser finns det kajakplatser att hyra och det går att höra med din lokala båtklubb om kajakplatser finns tillgängliga. Har du däremot plats hos dig finns det lösningar, såsom väggställningar där kajaken stadigt kan lutas mot väggen, kajakhissar som möjliggör att du kan hissa upp kajaken i taket eller överdrag som gör att kajaken kan förvaras utomhus utan att den riskerar förstöras.